Senoviško alaus barai

Jeigu esate tikras alaus gurmanas, negalite atsispirti gausybei šio gėrimo porūšių ar tiesiog norite išbandyti ką nors nauja, Vilnius tikrai yra ta vieta, kurią verta aplankyti. Lietuva nuo seno garsėja giliomis alaus gamybos tradicijomis, tačiau kai kuriuos pojūčius galima patirti tik čia atvykus ir išbandžius savu kailiu.

Visas vietas, kuriose pardavinėjimas lietuviškas alus Vilniuje, galima suskirstyti į dvi stambias kategorijas — siūlančias komercinį arba nekomercinį alų. Kuo jos skiriasi?

Komercinio alaus galima įsigyti beveik kiekviename bare Lietuvoje. Į šią kategoriją įpuola tokie šio gėrimo gamintojai, kurių produkcija yra prekiaujama parduotuvėse. Apie „Švyturio“, „Utenos“ ar „Kalnapilio“ alaus rūšis yra girdėjęs ne vienas Vilniaus svečias. Tačiau kartais yra pamirštama apie kitus, daug mažesnius, bet ne ką prastesnius alaus gamintojus.

Todėl vienas įdomiausių dalykų, kurį galime pasiūlyti nuveikti Vilniuje, yra aplankyti nekomercinio alaus siūlančius barus. Jie iš tikrųjų yra labai unikalūs, nes čia galima įsigyti „gyvo“, senovišku būdu gaminamo alaus arba giros.

Viena garsiausių tokių vietų yra jau legendomis apipintas baras „Šnekutis“. Šv. Stepono gatvėje esanti užeiga išsiskiria savo atmosfera. Čia pardavinėjamas Pasvalio krašto (šiaurės vakarų Lietuva) alus. Jį gamina barzdotas, tautiniais rūbais visada apsirengęs senukas, turintis „Šnekučio“ pravardę. Jis čia pat ir stovi už baro, visada pasirengęs persimesti keletu žodžių su lankytojais. Taigi geriant alų iš karto galima apie jį pasikalbėti su pačiu gamintoju.

„Šnekučio“ užeiga taip pat pasižymi gana mažomis kainomis – didelis bokalas alaus tekainuoja 5 litus. Baras labiausiai yra mėgiamas vyresnio amžiaus inteligentų, tad nevertėtų nustebti čia pamačius garbingus universiteto profesorius, kurie mėgaujasi kaimišku alumi. Maistas užeigoje taip pat ganėtinai pigus, čia galima sočiai pavalgyti už 8-15 litų. Taigi „Šnekutis“ yra skirtas tiems, kurie ieško senoviškos kaimo užeigos atmosferos ir netradicinio, savitą skonį turinčio alaus. Šviesų alų mėgstantys būtinai turi paragauti „Jovarų“, o tamsų – „Butautų dvaro“ produkcijos.

Kita puiki vieta, kur galima paragauti tikrai netradicinio alaus yra A. Goštauto gatvėje esantis baras „Alaus namai“. Pavadinimas atspindi pagrindinę šios vietos idėją – daugiau nei 80 skirtingų alaus rūšių, iš kurių kiekvienas gali išsirinkti tai, ko labiausiai trokšta.

Ši užeiga pritraukia labai daug lankytojų. 200 vietų turinčioje didžiulėje pagrindinėje salėje retai kada būna daug laisvos vietos. Nuolatinis šurmulys ir alumi besimėgaujančių žmonių pokalbiai sukuria be galo gyvą, dinamišką atmosferą. Šiame bare dažnai vyksta roko muzikos koncertai, rengiami audringi vakarėliai. Tad „Alaus namai“ yra puiki vieta šėlti iki ryto besimėgaujant įvairių mažųjų Lietuvos aludarių gaminiais. Ieškantiems naktinio gyvenimo, mėgstantiems alų, roką ir gausiai lankomas vietas, „Alaus namai“ yra pirmas pasirinkimas Vilniuje.

Kaip ir visos nekomerciniu alumi prekiaujančios vietos, „Alaus namai“ siūlo šio gėrimo įsigyt už tikrai mažą kainą – 4,5 litų už bokalą. Maisto ar užkandžių pasirinkimas taip pat nemenkas, o permokėti tikrai nereikės, nes patiekalų kainuos svyruoja nuo 6 iki 20 litų.

Žmonės, ieškantys šiek tiek ramesnių vietų, kur būtų galima pasimėgauti ką tik iš statinės pripilto alaus bokalu, taip pat neturėtų nusiminti. Vilnius ne tik nepaprastai griausmingų vakarėlių, bet ir tylių pasisėdėjimų miestas. Be galo gražiose Senamiesčio gatvėse galima surasti ne vieną ir ne du barus, kuriuose alaus gurmanai gali išlenkti bokalą ir kiek santūresnėje aplinkoje.

Tokios pramogos ieškantieji pirmiausiai turėtų aplankyti tikrai įdomią „Būsi trečias“ smuklę Totorių gatvėje. Čia aplinka daug tykesnė negu „Šnekutyje“ ar „Alaus namuose“, tačiau savo šarmą ji vis tiek išlaiko. Jau trylika metų veikianti alaus darykla – restoranas „Būsi trečias“ yra pati seniausia tokio tipo užeiga visame Vilniaus mieste. Unikalu tai, jog šioje vietoje alus gaminamas tiesiog restorano rūsyje, po pirmojo aukšto grindimis. Tai reiškia, jog lankytojai tiesiog „sėdi“ virš savo alaus.

„Būsi trečias“ siūlo dviejų rūšių firminio alaus – šviesaus ir tamsaus. Įdomus faktas yra tas, kad kiekvieną kartą jis būna vis kitokio skonio, kuris priklauso nuo kiekvieno atskiro rūgimo ciklo. Šioje užeigoje taip pat galima pagardinti alų įvairiais skoniais – nuo jau legenda Vilniuje tapusio vyšninio iki melioninio.

Nors kainos šioje vietoje yra šiek tiek aukštesnės, nei „Alaus namuose“ ar „Šnekutyje“, tačiau „Būsi trečias“ alus yra vertas kiekvieno cento. Neįprastai įrengtas baras leis pasijusti kaip tikroje senoviškoje smuklėje, kur viskas alsuoja patirtimi ir iš protėvių perimta alaus gamybos technika. Tai vieta, kurios alaus gurmanas jokiu būdu neturėtų praleisti.

Šios trys vietos yra tik pagrindiniai taškai, kuriuose susitinka alaus mylėtojai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš viso pasaulio. Pavaikščiojus po Vilniaus Senamiestį, greitai galima suprasti, kad alus čia yra gėrimas numeris vienas. Pabandžius vieną ar kitą restoraną tikrai neteks nusivilti, o kai kuriuos iš jų tiesiog būtina aplankyti. Tik pačiam apsilankius vienoje iš tokių vietų gali suprasti, ką reiškia tikras, „gyvas“ ir modernybės nesugadintas lietuviškas alus.

 

Griežtai draudžiama portale „Vilnius by night“ paskelbtą informaciją naudoti kitose svetainėse ar tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti vilniusbynight.lt kaip informacijos šaltinį.
Portalo „Vilnius by night“ administracija komentarų neredaguoja ir už juos neatsako. Vadovaudamasis Lietuvos Respublikos įstatymais, šalinsime  tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi, vulgarūs, šmeižiantys, įžeidinėjantys privačius ir viešus asmenis, pasirašyti kito asmens vardu, reklamuoja, kursto nelegaliems veiksmams ar kitaip pažeidžia įstatymus.